Mindenki szeretné, ha járművének havi fenntartási költségein spórolhatna. Ennek kivitelezéséül a legkézenfekvőbb megoldásnak az üzemanyagköltség visszafogása tűnik. De hogyan oldhatnánk meg, hogy járművünk kevesebbet fogyasszon? Most mutatunk négy olyan tippet, melyek kipróbálásával hatékonyan csökkenthető autónk üzemanyag fogyasztása, és garantált, hogy kevesebbet kell majd benzinre költenünk!

Megfelelő gyorsulás

A lendületes gyorsulás sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb, mint az autó lassú, elnyújtott felpörgetése. Merjük legalább félig nyomni a gázpedált, így hamarabb elérjük a kívánt sebességet, és autónk is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint a fokozatos, kis gáz mellett történő gyorsulás esetén.

Megfelelő sebesség

Nem csak biztonsági szempontból fontos, hogy soha ne hajtsunk gyorsabban a megengedettnél. Minél gyorsabban megyünk vele, autónk annál többet fogyaszt majd, így az autópályán közlekedve is érdemes megtalálni azt a megfelelő sebességet, amivel nem tartjuk fel a forgalmat, ellenben nem is hajtunk túlságosan gyorsan. Ha így teszünk, hosszú utazások során sokat spórolhatunk a benzinköltségen.

Minden motor rendelkezik egy teljesítmény és fogyasztás görbével. Ebből kiolvashatjuk, hogy a motorunk hol fogyasztja a legkevesebbet és fajlagosan hol végzi a legtöbb munkát, ez a fajlagos fogyasztási görbe. Ezt sajnos nem tudjuk személyre szabottan prezentálni, de egy kis kutató munkával mindenki elő tudja bányászni a saját autójára, ha más nem a gyártótól.

A görbén jól látható, hogy ez a motor a legkevesebbet 1200-1800 fordulatszám között fogyaszt, megdöntve egyből azt az állítást, hogy minél alacsonyabb fordulaton használjuk a motorunkat. Jól látható, hogy egy 700 fordulaton már 20-30%(pontos adatok nem látunk) nő a fogyasztás. Ott ahol leadja a maximális teljesítményét (Pmax) viszont már a dupláját fogyasztja, mint a legkisebb értéknél. Valamit, azt is láthatjuk, hogyha már bukik a teljesítményünk (P) a fogyasztásunk (b) tovább nő!

Személyes tapasztalatom volt, hogy kb. 1 litert sikerült csökkentenem a fogyasztást egy B Omegánál pusztán a megfelelő fordulatszám megválasztásával 100 kilométeren.

Megfelelő nyomás a gumikban

A keréknyomást már csak azért is érdemes minden utazás előtt ellenőriznünk, mert a túlzottan lapos, illetve a túlságosan feszes gumik is baleset veszélyesek lehetnek. A nem megfelelő keréknyomás miatt romlik járművünk úttartása, csökken a kormányozhatóság, és hamarabb kopnak a gumik. Ez veszélyes helyzetben akár az irányítás elvesztéséhez is vezethet. Ezen kívül a lapos gumi a benzinfogyasztásra sincs jó hatással.Minél alacsonyabb a keréknyomás, annál valószínűbb, hogy autónk többet fogyaszt az utazás során, mint ideális esetben kellene.

Szabadulj meg a feleslegtől

Szintén egy kézenfekvő megoldás lehet a fogyasztás visszafogása érdekében autónk súlyának csökkentése. Amennyiben szeretnénk, hogy járművünk minél kevesebbet nyomjon, akkor utazás előtt érdemes minden olyan felesleges tárgytól megszabadulnunk, amik súlyfelesleget jelenthetnek, ezáltal pedig növelhetik az autó üzemanyag igényét.

Rég nem használt szerszámok a csomagtérben? Szükségtelen tetőcsomagtartó?  Szabadulj meg tőlük, és meglátod, autód egy hosszú út során jóval kevesebbet fog fogyasztani, mint azt korábban gondoltad volna!